Pålysningar

Här samlar vi information om små och stora saker. Ofta är det information som någon har nämnt på en gudstjänst.
Om man missar något eller kanske glömt detaljerna, så finns det mesta här och kan sökas upp i efterhand.

Detaljer kring Hjärta Göteborg 26 maj till 5 juni

Vi har nu fått mer detaljerad information kring allt som händer i stan i samband med Hjärta Göteborg under 400-årsfirandet.

Klicka på denna länk för att hämta PDF med alla detaljer: https://hjartagoteborg.se/material/

Aktivitet i Sandeslätt 5 juni

2023-06-05

CEF har aktiviteter för barn i Sandeslätt måndag 5 juni kl 13:30-16. Välkomna med eller utan barn!

Hjärta Göteborg 26 maj till 5 juni

2023-06-03

Första veckan i juni kommer Göteborg fira 400 år. Bland kyrkor i Göteborg har man länge planerat att göra en kristen satsning i samband med det, som man kallar Hjärta Göteborg. Men för ett tag sedan har Göteborgs Stad hört av sig och bett kyrkorna att istället vara med och ta ett stort ansvar direkt i det gemensamma firandet. Det uttryckliga önskemålet är att de kristna kyrkorna ska göra något extra för stans ungdomar. Målet är att ungdomar ska få ett hopp. Efter det har satsningen riktat in sig på att vara med på detta. Man planerar nu bland annat en gemensam gudstjänst söndag 28 maj, fyra bönekvällar under veckan, stort ungdomsmöte fredag kväll 2 juni och sedan stort engagemang under lördagens festivaldag 3 juni.

Det behövs frivilliga som hjälper till med allt möjligt: fika, kontakt, evangelisation, samtal, förbön, etc.

Planera redan nu in detta i era kalendrar!

Mycket info finns på denna hemsida:
https://hjartagoteborg.se/ 

Anmäl intresse av att hjälpa till på denna länk:
https://hjartagoteborg.se/engagera-dig-26-maj-5-juni/

Outreach med Kungskyrkan

2023-05-20

Våra nya vänner i Kungskyrkan anordnar regelbundet en enkel outreach i Slottsskogen varje lördag under sommaren. Första gången är den 20 maj. Kungskyrkan är en ny församling med mycket liknande värderingar som oss. De har just startats i Mölndal. Hör av dig till Jakob Lithner för mer information.

Agape Reach 15 maj

2023-05-15

AgapeReach är ett initiativ som startade förra hösten för att kristna i Göteborg ska kunna träna sig i evangelisation. Man träffas, ber, pratar, delar erfarenheter och äter kvällsmat. Nästa tillfälle är måndagen den 15 maj kl 18 i församlingsfakulteten.
"Do you want your friends to know about Jesus? We want to help you get started. REACH Göteborg is presented by AgapeSverige in partnership with Credo. This event is for believers to unify around the Gospel, share a meal, and grow together towards reaching the lost in Gothenburg. Join us from 18-20.30 at Församlingsfakulteten on Monday, May 15th. This event will consist of roundtable discussions with various topics at each table.
We will have dinner, a time to learn, a time to practice, and a time to pray. This event is cost-free, and is open to English and Swedish speakers."

Midsommar hos Voss

2023-06-23

Midsommar hos Vossarna fredag 23 juni. Alla är välkomna. Anmälan till John eller Kristin för att veta mer om vilket knytbidrag man kan ta med. Det finns också ett behov av hjälp innan och under festen. Hör av er till dem om ni har möjlighet att hjälpa till veckan innan midsommar eller under festen.

Församlingsmöte 6 maj

2023-05-05

Lördag 6 maj tänkte vi ha ett församlingsmöte. Vi tror det är ett viktigt tillfälle att träffas för att söka Gud och prata om hur vi som församling kan följa honom bättre.

Vi träffas på Folkets Hus kl.10-13.
Medtag eget fika.

Välkomna!

Viktig info från Hjärta Göteborg

Det gäller mobilisering inför en historisk möjlighet att tillsammans som hel kristenhet i StorGöteborg presentera oss och vårt budskap i samband med Göteborgs 400 jubileum, under namnet HJÄRTA GÖTEBORG och visionen EN ENAD KYRKA FÖR EN HELAD STAD.

Nu skickar jag lite uppdaterad information, en del kan ha fått detta redan men jag skickar brett och något kan vara nytt för dig.. I dagarna har också ett stort utskick av affischer gått ut. Får ni de i tid så sätt gärna upp dem inför påsken. Om ni inte alls fått några i början av vecka, efter påsk så hör av er till emma.gunnarsson@hjartagoteborg.se

Först vill vi uppmana till bön. Här har det varit lite skralt med uppslutning till i och för sig starka och varma bönesamlingar. Vi har särskilda samlingar, nästa sker torsdag den 13 April i EBF Kungsgatan 45 kl 18.00 (nära Domkyrkan, underbar böneplats. ) Snälla: Hjälp till att mobilisera bedjarna. Läs mer om böneträffarna här: https://hjartagoteborg.se/bon-for-goteborg/

Detta är den information jag vill att du ger till din församling. Vänta inte för länge!

 

1. Besök

Kom och delta och skapa positiv atmosfär på någon av dessa tillfällen:
- Fredag 26 maj 19.00 i Smyrnakyrkan Stort ungdomsmöte Gud Hjärta Göteborg/Konsert/ talkshow/lovsång/ m.m. Vi tror att Sebastian Stakset kommer att vara med.
- Söndag 28 Maj Pingstdagen kl 15.30. Stor ekumenisk Gudstjänst i och utanför Domkyrkan med storbildsskärm. Alla kyrkofamiljer är representerade. Barnkör Soul Children, Psalmorkester, predikan av Mats Särnholm, Smyrna. Tema: Hopp för staden
- Lördag 3 Juni kl 13.30 i Frihamnen. Stor Gospel/Soulkonsert på stora scenen under tälttak. Plats för 15 000 i publiken. Medverkande är: Samuel Ljungbladh, Sebastian Stakset, Michael Jeff Johnson, Gladys del Pilar, Peter Hallström, Jennnifer Brown, m.fl Vilket tillfälle!


2. Hjälp till

Under hela festivalen 2-5 Juni har vi en monter på området och ett bön och samtalstält strax utanför, vid nya Frihamnskyrkan. En speciell Jubileumsbibel ha tagits fram som kan ges personligt.

Montern och bön/samtalsstältet ska bemannas under alla fyra dagar. Alla som anmäler sig får instruktioner om hur det går till och det blir en samling i bönetältet inför varje pass som är ungefär 3 timmar.

Man kan hjälpa till genom att:
- Be, i tältet eller gå runt på området i tyst bön.
- Stå till förfogande för samtal
- Bemanna montern
- Hjälpa till med olika aktiviteter

Enskild Anmälan att hjälpa till sker här på vår hemsida: https://hjartagoteborg.se/engagera-dig-26-maj-5-juni/

Men om ni vill anmäla en hel grupp ifrån församlingen för ett visst pass kontakta då oss direkt. Vi har tider att föreslå där det behövs insatser.
urban.ringback@hjartagoteborg.se 
magnus.nilsson@hjartagoteborg.se

OBS! Alla anmälningar om att hjälpa till ska in senast fredag 14 April!

 

3. Ge

Man kan som församling och enskilda stödja en gåva till staden från Kyrkan. Ett initiativ för unga med psykisk och existentiell ohälsa. Läs mer på denna sida: https://hjartagoteborg.se/ge-en-gava/

 

Urban Ringbäck
Ordförande Hjärta Göteborg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibelkonferens 24-25 mars

2023-03-25

Bibelhelg med temat "Guds folk i en fientlig värld"

Talare: Vaughan Roberts och Timothy de Bernardi

Fredag: Daniels bok​

Lördag: 1 Petrusbrevet​

Plats: Buråskyrkan Göteborg

Mat: Fika ingår båda dagarna. Lunch kan du antingen ta med dig eller köpa på närliggande​ restauranger.​

Kostnad: 150 kr per dag

Anmäl dig på rotad.se ​senast den 21 mars

Klicka här för anmälan och info

Gudstjänst på plats och på Zoom

Aktuell situation

Vi tänker att gudstjänsten kan vara på plats för dem som vill. Vi fortsätter att vara försiktiga och bevaka situationen. Föräldrar gör själva bedömning av vilka barn som tas med. Vet man att man har misstänt smitta i sin närhet bör man stanna hemma. Samma gäller om man tillhör någon riskgrupp.

Online

Vi sänder även gudstjänsten live via Zoom. Efteråt finns möjlighet till gruppsamtal i "breakout rooms". Läs gärna Trivseltipsen längst ner i detta inlägg. Zoom kräver numera lösenord så vi har preliminärt satt följande enkla lösenord: 123. Länken för att komma in i Zoom är samma varje gudstjänst: https://zoom.us/j/496618262

Inspelningar

Alla predikningar spelas in och kan lyssnas på i efterhand via hemsidan eller via vår poddkanal. Läs mer här: Ljudinspelningar

Sånger

Texter till gudstjänstens sånger kan man hitta på websidan. Om man via sin mobil går in på sandeslatt.se så finns det direkt i menyn en länk till sånger. Man kan också gå till mobilsidan sandeslatt.se/mobil och sedan välja sångikonen längst ner.

Barnen

Barnen kan hemifrån lyssna på "Söndagsskola Play". Det går bra direkt under gudstjänsten eller när det annars passar bäst. Fråga Tina Voss om ni inte redan har tillgång till det.

Trivseltips online

 • Det är förstås lätt att det känns litet distanserat att träffas via datorn. Men vi försöker göra det på riktigt så mycket som möjligt. Klä gärna upp dig fint ungefär som när du går på vanlig gudstjänst. Se till att du sitter bra och har tid att vara med. Om småbarn är med så försök ge dem något stillsamt att göra så att du kan fokusera ändå.
 • Ha gärna på kameran så att vi får den viktiga känslan av att vi är människor som firar gudstjänst tillsammans, och inte bara en massa anonyma datorskärmar.
 • Däremot är det bra om alla har sin mikrofon avstängd. Det är precis som under en vanlig gudstjänst att det är bäst om man talar en i taget.
 • Följ gärna textläsningen i din egen bibel. Be gärna med i bönerna. Sjung gärna med när det är sång. Det kan kännas konstigt första gången, men hjälper till för att undvika känslan av att man bara är betraktare. 
 • Vill man så kan man gärna välja att sitta några stycken tillsammans. Använd förstånd och eget omdöme om vilka som kan träffas ihop. Det beror ju på riskgrupp och smittrisk. De som är friska i en familj eller husgrupp kan t.ex. gärna sitta tillsammans.
 • Efter gudstjänsten delar vi upp oss i grupper. När gudstjänsten är slut så kommer den som håller i mötet att splitta upp alla online deltagare i mindre "rum". Då försvinner först alla videobilder och sedan hamnar du i en mindre grupp med bara några stycken. Där kan ni alla koppla på era mikrofoner och småprata tillsammans om gudstjänsten eller om något annat som känns angeläget. Förbered gärna något gott fika så blir det nästan som när vi träffas i Folkets Hus. Även i dessa konstiga omständigheter så är vi en familj som hör ihop och vill dela livet. Samtalsgrupperna är ett sätt att påminna oss om det.

 

Lägeranmälan är nu öppen!

Från och med 4 april nu kan alla församlingsmedlemmar anmäla sig till vårt sommarläger på Fackelbärarnas bibelskola i Holsbybrunn. Vi tror det blir fullt så anmäl dig snart. Anmälningar tas emot i den ordning de kommer in. Finns det platser över 9 april så är det även öppet för vänner.

All information finns på denna sidan: https://www.sandeslatt.se/vad-som-haender/holsby-2023/

Ingen hunger i Göteborg

Vi tänker lätt att fattigdom och hunger finns långt borta i andra länder. Men det finns mycket närmre än vad vi tror. 

 • Vi har aldrig förut haft en så hög skillnad mellan områden i Göteborg kring hur många barn som lever i fattigdom. I Bergsjön, ett område som på många sätta liknar Angered, lever 57% av barnen i fattigdom. 
 • Hunger - matfattigdom är något som ha ökat i Sverige de senaste åren. 160 000 personer, varav 53 600 barn, har inte tillräckligt med mat för att äta sig mätta.
 • Ekonomisk utsatthet - Hammarkullen är den stadsdel i Göteborg med högst andel som saknar meningsfull sysselsättning.

Nu under fastan kommer det ett initiativ som många församlingar ställer sig bakom. De kallar det "Ingen hunger i Göteborg".

Man kan ställa sig bakom genom att skriva under. Men ännu bättre är om man vill deltaga praktiskt på något sätt. Några förslag är Stadsmissionen, Räddningsmissionen och Smyrnas Manna.

Ends of the world

2023-03-25

Alfred Ottosson har gått på Holsbybrunns bibelskola och är kusin till barnen Rasho. Han och hans familj ska nu åka till DR Kongo för att jobba åt MAF - Mission Aviation Fellowship. Det innebär att man åker i små flygplan till avlägsna byar för att hjälpa dem mat och medicin. Men huvudmålet är att nå dem med evangelium.

MAF har gjort en långfilm som heter "To the Ends of the world" för att bättre beskriva vad det innebär.

Alfred är med och visar filmen gratis lördag 25 mars kl.16-18 på biografen Flamman Redbergsvägen 19. Det är samma lokal som Allianskyrkan och Göteborgskyrkan.

AgapeReach

2023-03-21

AgapeReach är ett initiativ som startade förra hösten för att kristna i Göteborg ska kunna träna sig i evangelisation. Man träffas, ber, pratar, delar erfarenheter och äter kvällsmat.

Första tillfället i vår är tisdag 21 mars kl 18.00-20.30 i Buråskyrkan.

Zoom krånglar - Dags att avsluta Zoom sändningar?

Zoom har de senaste tre söndagarna krånglat mycket med ljudet. Normalt sett har vi skickat ljudet direkt från PA anläggningen som via ett separat ljudkort skickar det direkt in i datorn som använder det till Zoom. Det har nu flera gånger inte fungerat. Ingen av oss har lyckats förstå vad det beror på. Vi har därför i Zoom använt ljud från den lilla webkameran vilket blir riktigt dåligt. Det är så dåligt att det inte fungerar att spara som inspelning och i princip inte hörs på Zoom.

Både Emma, Richard och jag har tittat och inte förstått vad som är fel. Vi vet inte om det är datorn, Zoom, ljudkortet eller någon sladd som orsakar problemet. 

Just nu lutar vi åt att helt enkelt sluta med Zoom sändning från gudstjänsterna. Pandemin är inte i ett skede då det krävs att vi sitter hemma. Det är en fördel att kunna deltaga på distans om man t.ex. har sjuka barn. Men det är ärligt talat väldigt få som deltager via Zoom. Det är också klart mer jobb för teknikansvarig och nu när det ändå fungerar så dåligt är det knappt värt besväret.

Återkom gärna med synpunkter på detta.

Om det är någon som vill titta mer på tekniken och försöka lösa det så är ni välkomna att göra det!

 

/Jakob L

 

Julfest träning 5 november

2022-11-05

JULFEST TRÄNING anordnas av Kriss och Judith (CEF Sverige).
Välkommen 5 nov. kl.10:30 - 13:30
Plats: 54:an,  lunch och fika
Vi vill erbjuda alla som vill ha en Julfest för sina grannbarn, vänners barn eller släktningar till en träningspass.  Träningen och materialet gör det enkelt för de som vill. Allt är planerat för oss med fina julbilder. Julfesten består av lekar, pyssel, sånger, fika och Julens budskap om Jesus.  CEF Sverige bjuder på materialet och en lunch. Var god, anmäl dig till Kriss på 070-660 5758 eller Judith på 076-298 4554.
Vi hoppas involvera flera inför Julen så att många barn får höra budskapet om att en Frälsare blivit född!

Tre träningskvällar om evangelisation

AgapeREACH

Vill du berätta för dina vänner om Jesus? Vi vill hjälpa dig att komma igång. AgapeREACH är till för att troende ska förenas kring evangeliet, dela en måltid och växa tillsammans för att nå de förlorade i Göteborg. Skulle du vilja vara med? Undervisningen kommer att ske på engelska med svensk tolkning tillgänglig

27 october

Evangeliet: Vad är det och varför är det viktigt?
Praktisk undervisning om hur man delar evangeliet på 1 minut

17 november

Din berättelse: Hur Jesu nåd i ditt liv kan påverka andras liv
Praktisk undervisning om hur man förbereder och kommunicerar
ett evangeliecentrerat vittnesbörd på 3 minuter

08 december

Frågor: Ställa bra frågor och besvara de riktigt tuffa frågorna
Praktisk undervisning genom "case studies" med vanliga
invändningar mot evangeliet

Tid & plats
18:00 - 20:30 i Buråskyrkan, Göteborg

För mer information och för anmälan (ej nödvändigt men till stor hjälp för oss i planering), kolla in vår AgapeSverige Facebook-sida https://www.facebook.com/events/598370778747603

 

Dop 17 eller 18 sept

Vi kommer att ha dop i Stentjärn lördag 17/9 kl 13 eller söndag 18/9 efter gudstjänsten, dvs ca kl 14. På gudstjänsten 4/9 önskade man att vi inte beslutar vilken av dessa dagar det blir förrän nästa söndag eftersom vi vill se väderprognosen först. John Voss som är mötesledare 11/9 kommer då att fråga vilken dag vi föredrar. Beslutet meddelas direkt på gudstjänsten och här på hemsidan.
Carline som var med i församlingens ungdomsgrupp för många år sedan har en dotter som heter Demiana. Det är hon som ska döpas. Alla som vill är välkomna att komma med.
Är du kristen och vill kanske också passa på att bli döpt nu? Ta då kontakt med Jakob, Håkan eller John. 

Församlingsmöte 19 november

2022-11-19

Tiden är som vanligt kl.10-13.

Platsen blir antagligen Alfons i Folkets Hus.

Praktiska ansvarslistor

Detta gäller alla

Som alla vet så har vi inga anställda i vår församling, utan allt fungerar på frivilliga insatser. I bästa fall kan man fördela ansvar och uppgifter baserat på vad man har gåvor och intresse för. Men det finns en del andra saker som också måste bli gjorda ganska regelbundet.

På senaste församlingsmötet pratade vi om att det är bra att komma igång med bra struktur igen på söndagarna. Det behövs en person som håller igång det praktiska kring att plocka fram och ta bort saker till gudstjänsten. Det behövs också någon som avlastar teknikansvarig och musiker genom att sköta sångprogrammet och inspelning via Zoom.

För enkelhetens skull har vi nu helt enkelt fördelat ut alla personer på antingen det ena eller det andra av dessa två ansvar. Det innebär för de flesta en söndag per termin då man ansvarar för att ta fram och plocka undan. De som vill hjälpa till med sångerna och Zoom är färre och får därför ca två söndagar per termin. 

Om man har rätt uppgifter inlagda så får man innan aktuell söndag ett email med påminnelse på torsdag kväll. För öppning/stängning får man dessutom ett sms med länk till checklista.

Om man är inloggad på hemsidan så ser man listorna för både våren och hösten här:
https://www.sandeslatt.se/medlemssidor/ansvarslistor/?kategori=plocka-framtillbaka
https://www.sandeslatt.se/medlemssidor/ansvarslistor/?kategori=bild-sangzoom

Vad ingår i ansvaret?

För dem som ska ansvara för öppning och stängning finns en sida som är anpassad för att läsas enkelt i mobilen: https://www.sandeslatt.se/info/checklista/

De som ansvarar för sångerna och Zoom ska sköta följande:

 1. Koppla upp Zoom (och se till att kameran hela tiden är riktad åt rätt håll)
 2. Bläddra fram rätt sång i sångprogrammet
 3. Spela in gudstjänsten på Zoom